субота, 24. септембар 2011.

Perspektive i prepreke razvoja

НЕГОТИНСКА КРАЈИНА 2020.
- ПЕРСПЕКТИВЕ И ПРЕПРЕКЕ РАЗВОЈА -


У последњој деценији прошлог и првој деценији овог века Неготинска Крајина, коју сачињавају град Неготин и 38 Крајинских села, бележи негативне тенденције развоја у свим областима друштвеног живота. У мору поражавајућих података посебно забрињавају они који се односе на катастрофалну стопу наталитета у нашој општини, а ништа мање нису обесхрабрујући ни подаци о суноврату и замирању привредног живота у општини Неготин.
Застрашујуће делују суморне чињенице које говоре да се у општини Неготин већ годинама уназад роди нешто више од 200 деце годишње, а у истом периоду умре преко 700 наших суграђана. За десет година биће нас 5 000 мање само по овом основу, а колико ће тек бити оних који ће из економских и породичних разлога отићи у иностранство, или неки већи град у Србији???
Одговор је: бар још две-три хиљаде, по правилу, младих и стручних људи, за десет година неће више бити становници Неготинске Крајине.
То практично значи да је, за највише десет година, општина Неготин постати паланка, варошица, са двадесетак хиљада, претежно старијих становника, са неминовном судбином даљег нестајања и убрзаног умирања “Српског Салцбурга.”
Са умирањем људи, руку под руку, иду умирања: привреде, пољопривреде, просвете, здравства, културе, спорта ...
Неразумна и наопака индустријализација у другој половини прошлог века довела нас је до више него жалосног стања, како у селима, тако и у граду. Сељака и земљорадника скоро да више и нема у селима, али је зато ојађених и опљачканих радника у граду сваког дана све више.
Све је пропало, ничега више нема, због, пре свега, мафијашко-лоповске приватизације, али и апсолутно неспособне и корумпиране државне администрације на свим нивоима власти.
Нема више Праховске индустрије, Пољотехне, Крајина вина, Комбината, Млекаре, Пекаре, @имеса, Крајинке, Педагошке академије, ТВ Крајине и Самосталне ТВ, Здраввствени центар је постао Болесни центар, деца се дрогирају и убијају до пет сати ујутро по ноћним кафићима, полиција, тужилаштво и судови су криминализовани и корумпирани, уз ретке изузетке, који само потврђују правило: ко има кога-има и Бога. Ништа није боље ни у просвети, инспекцијама, катастру, приватним предузећима и све бројнијим Кинеским радњама.
Само по себи се намеће неизбежно питање: ИМА ЛИ НАМ СПАСА?
У државничком и политичком погледу, велики и недостижни Никола Баја Пашић би филозофски мудро рекао: “СПАСА НАМ НЕМА - ПРОПАСТИ НЕЋЕМО.”
Добро је знано да смо неоспорни прваци света у дисциплини - пребацивање кривице на другога.
Увек и свуда, без пардона и без милости. На светском нивоу: криви су, дабоме, Турци, Швабе, Амери, Руси, Кинези… А на домаћем терену, зна се, кривци су: Тито, Милошевић, Драшковић, Коштуница, Тадић, Ђелић, Динкић, Николић, Чеда Јовановић, Веља Илић и сијасет других промашених и за Србију погубних политичара и политиканата, који су безуспешно покушавали, а неки и данас покушавају, да буду државници и, уистину, народне вође, “лидери на Балкану”, како се то сада модерно каже и папагајски понавља. Наравно, они јесу највећи кривци, ту дилеме нема, али кривице, и то велике, има и у нама, у нашим политичким, привредним и тзв. интелектуалним елитама, које су гледале само себе, свој интерес и свој џеп. Нас Крајинаца ту није било.

Хајде да после две изгубљене деценије, “окренемо лист” и престанемо са таквом штеточинском и себичном политиком коју су водили овдашњи политичари и превредници. Управо зато ће други лист овог стратешког документа Народне радикалне странке бити најбољи писани доказ како се може, ако има довољно знања и политичке одлучности, и боље, и више, и успешније и паметније,
и храбрије и поштеније.

Предлажемо пет конкретних праваца деловања у другој деценији 21. века, који, уколико се прате и доследно следе, могу да доведу до оптималног искоришћавања свих предности Неготинске Крајине, али и до отклањања субјективних препрека на путу опоравка и развоја:

1. Реалне и одрживе перспективе развоја општине Неготин налазе се, пре свега, у четири привредне гране:
- Пољопривреди (сточарство, воћарство и винарство);
- Прерађивачкој индустрији;
- Ловном и сеоском туризму; и
- Изградњи саобраћајне инфраструктуре;
Економски реализам императивно налаже свакој будућој Локалној самоуправи да сваке наредне године повећа за, најмање, 20 % висину буџетских средстава за ове привредне гране, а да за исти проценат смањи нерационалне и нерентабилне издатке из Општинске касе.
У егзактним бројкама то би значило следеће: Ако буџет општине Неготин у наредним годинама буде износио цирка једну милијарду динара, за развој ових привредних грана треба
определити из истог најмање 250 милиона динара. У супротном, уколико се то не учини, општини Неготин за једну деценију следи неминовни суноврет и нестанак са карте Србије.

2. Србија ће, најкасније, 2018. године постати пуноправни члан породице Европских народа.
Имајући у виду да се општина Неготин налази на тромеђи, а да су већ сада две суседне земље у Европској унији, непходно је у наредним годинама посветити максималну пажњу, знање и енергију, на успостављању што разноврснијих и свеобухватнијих пословно-политичких односа са суседним општинама и регијама у Румунији и Бугарској, на принципима економске исплативости и техничко-технолошке компатибилности. Треба имати на уму да се ради о потенцијалном тржишту од близу милион становника на простору од 150 км.

3. С циљем побољшања социјално-економске ситуације, а са тежиштем, пре свега, на подизању стопе наталитета, радикално се мора променити однос према родитељима и новорођеној деци, издвајањем неупоредиво већих средстава за прво и друго дете, као и за обавезно запослење бар једног родитеља новорођене бебе, ако су оба родитеља незапослена.
У супротном, уколико се настави садашња стопа рађања и умирања, општина Неготин ће за, највише, 25 година бити избрисана са мапе Србије.

4. Из средстава општинског буџета, републичких фондова и предприступних фондова ЕУ за
међуграничну сарадњу, неопходно је обезбедити средства у висини цирка 250 милиона динара за изградњу адекватног пристаништа на Дунаву, код Кусјака, или Михајловца, јер сваке године Дунавом, највећом Европском реком, пловном у Србији 588 км, прође између 600 и 700 туристичких бродова , са најмање 10.000 богатих туриста из Европе и Света. Ову инвестицију, са закупом једног туристичког брода током летњих месеци, треба реализовати, најкасније до 2015. године, а иста би се исплатила за највише пет година.

5. Неопходно је у наведеном периоду, до 2020. године, смањити Локалну администрацију за најмање 25 %, природним путем, кроз одлазак у пензију и, евентуално, стимулативним отпремнинама, за ранији одлазак у пензију, у складу са законским прописима.
Истовремено, одмах треба прекинути са трагичном праксом запошљавања рођака, пријатеља и партијских кадрова, по принципу негативне селекције, у корист праксе запошљавања младих, стручних и креативних људи, који једини могу зауставити даље пропадање и убрзано нестајање Неготинске Крајине. То такође важи и за политичке странке и партије, како оне на власти, тако и оне у опозицији, јер су и једне и друге постале стецишта неспособних, послушних и подобних кадрова, који, због недостатка знања, храбрости и креативности, немају никакве, али апсолутно никакве шансе, да зауставе привредни, политички, социјално-економски и духовни суноврат Неготинске Крајине до 2020. године.

С ВЕРОМ У БОГА - ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ !!! НА МНОГАЈА ЉЕТА !!!

Нема коментара:

Постави коментар