среда, 28. април 2010.

20 година НРС

Пре 20 година, тачније 29. априла 1990. године, у београдском Дому синдиката одржана је Велика Земаљска Скупштина обновљене Народне радикалне странке коју су 1881. године основали Никола Пашић, Пера Тодоровић, Лазар Пачу, Адам Богосављевић, Аца Станојевић и др. За председника обновљене Народне радикалне странке, више од 2000 скупштинара изабрало је господина Вељка Губерину, познатог адвоката из Београда, који је и 1945. године покушао као студент да обнови Народну радикалну странку, због чега је од комунистичке власти избачен са београдског Правног факултета, након чега је студије наставио у Љубљани.

Веома брзо, већ половином маја одржана је оснивачка Скупштина општинског огранка Народне радикалне странке за Неготинску Крајину. За првог председника крајинских народних радикала изабран је г-дин Иван Рамовић, угледни адвокат из Неготина, а на оснивачкој Скупштина присуствовало је више од 50 народних радикала. Међу оснивачима били су и проф. Милован Николић, лекари Тома Петровић и Коста Јаковљевић, фотограф Никола Поповић, часовничар Зоран Гроздановић, Пера Поповић и др., сви из Неготина, као и Ванча Николић из Прахова, Драгољуб Зарић из Видровца, Душан Ђуркић из Мокрања, Љубиша Миливојевић из Речке, Коста Кикић из Душановца, Страхиња Ћирић из Штубика, који је као тадашњи студент изабран за члана Главног одбора Клуба младих Народне радикалне странке на оснивачкој Скупштини одржаној 12. септембра 1990. године у београдском Дому омладине.

Након полувековне једнопартијске владавине Комунистичке партије, те 1990. године обновљен је вишепартијски, парламентарни систем у Србији. У Неготину су тада постојале следеће странке демократске оријентације: Народне радикална странка, Српски покрет обнове, Демократска странка и Сељачка странка Србије. На првим локалним изборима, одржаним децембра 1992. године Народна радикална странка је освојила 3 одборничка мандата. Наши одборници су били: Миле Станковић из Мокрања, Драгољуб Зарић из Видровца и Милован Николић из Неготина. На тим изборима по три мандата освојиле су и Демократска и Сељачка странка, док је Српски покрет обнове освојио 12 мандата.

У четвртак, 29. априла 2010. године у 14 h, неготински одбор Народне радикалне странке скромном свечаношћу обележиће у својим страначким просторијама две деценије од обнављања рада странке у Србији и Неготинској крајини.

С ВЕРОМ У БОГА - ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ!
ЖИВЕЛИ И НА МНОГАЈА ЉЕТА!

1 коментар: